Informaţii utilie despre...

Geamul termopan

Geamul termopan e format din 2 sau mai multe foi de sticlă separate printr-o baghetă distanţier din aluminiu, umplut cu silicagel. În spaţiul dintre foile de sticlă este aer sau un gaz inert (spaţiul dintre foi nu este vidat). Întreaga unitate este asamblată ermetic cu o dublă barieră de sigilare: bandă butilică şi tiocol.

Grosimea foii de sticlă este variabilă, la fel şi distanţa dintre ele, iar eficacitatea produsului creşte direct proporţional cu acestea. Astfel, gamul termopan este un bun izolator termic şi fonic. Geamul LOW-E asigură o reducere considerabilă a consumului  de energie.

Tipuri de geam folosite:

 • clar (transparent)
 • geam mat
 • geam reflexiv
 • ornament
 • antiefracţie

Feronerie

Feroneria folosită pentru fabricarea termopanelor este la cele mai înalte standarde oferite de Roto. Nu are balamale vizibile, capace de acoperire care s-ar putea desprinde şi nimic care să strice aspectul ferestrei. Toate componentele sunt integrate în cerceveaua şi tocul ferestrei, ceea ce le face invizibile din afară.

O reglare simplă a tocului ferestrei se face cu ajutorul şuruburilor de reglare. Pentru o siguranţă inovatoare, feroneria dispune de un mecanism de basculare intrare T şi un dispozitiv împotriva deschiderii cu un şperaclu în balamaua de colţ. Desciderea ferestrei este permisă sub un unghi mare, de până la 100°.

Feroneria Roto NT este garantată să reziste la 15.000 de cicluri închis/deschis, asigurând o etanşare perfectă şi o fiabilitate mare. Sistemele cu feronerie Roto NT permit deschiderea ferestrelor şi uşilor: rotativ, basculant, roto-basculant, plan-paralel.

Clase de rezistenţă a feroneriei

În România majoritatea pătrunderilor prin efracţie au loc prin ferestre şi uşi cu geam, astfel că protecţia contra pătrunderii prin efracţie se realizează pentru fiecare fereastră:

 • Siguranţa de bază: în cazul ferestrelor foarte greu accesibile, este sufcientă.
 • Clasa de rezistenţă WK1: pentru ferestre greu accesibile. Protecţie de bază împotriva la lovire, săritură, opintire cu umărul (acte de vandalism) şi protecţie împotriva utilizării de pârghii simple.
 • Clasa de rezistenţă WK2: pentru ferestre uşor accesibile. Protecţia ferestrei este concepută să preîntâmpine efracţia cu ajutorul unor unelte simple precum şurubelniţa, cleştele sau pana să forţeze fereastra încuiată.
 • Clasa de rezistenţă WK3: pentru ferestre foarte uşor accesibile. Protecţia suplimentară este împotriva utilizării unei a doua şurubelniţe şi a unei răngi cu gheare.

Condensul la ferestrele termopan

Geamurile termopan asigură o izolare termică şi fonică, dar împiedică circulaţia aerului. La majoritatea blocurilor vechi, pereţii sunt subţiri şi foarte prost izolaţi, astfel că aceştia absorb umezeala de afară. În condiţiile etanşări ferestrelor, apare problema condensului şi implicit a mucegaiului. De asemenea, folosirea tapetului lavabil sau a vopselei acrilice reduc substanţial permeabilitatea pereţilor, iar schimburile naturale spontane de aer nu se mai produc. Într-un spaţiu locuit, se produc în permanenţă vapori de apă datorită respiraţiei umane şi a activităţii casnice: gătit, spălat sau a florilor.

Apa se găseşte în permanenţă în aer, sub formă de vapori. Cantitatea maximă de vapori de apă este în strânsă legătura cu temperatura ambientului. Atunci când aerul este saturat şi temperatura scade, o parte din vapori condensează pe suprafeţele reci existente în încăperi. Datorită acestor factori, pe suprafaţa interioară a geamului termoizolant şi a ramelor, poate apărea condensul.

Evitarea apariţiei condensului

Pentru a micşora riscului apariţiei condensului, se pot lua următoarele măsuri:

 • aerisirea corespunzătoare, urmată de o încălzire uniformă la temperaturi moderat. Este recomandat ca toate camerele care au termopane să fie aerisite de circa 3 ori pe zi pentru a schimba aerul din cameră ce poate deveni irespirabil din cauza umidităţii;
 • modificarea circulaţiei aerului cald astfel încât curentul de aer cald să treacă în lungul ferestrei, pentru a obţine coeficienţi mai mari de transmitere a căldurii;
 • camerele orientate spre nord, sau pe direcţia vântului dominant, sa fie mai bine încălzite şi izolate;
 • folosirea profilurilor PVC de calitate, cu 3-5 camere
 • folosirea geamurilor termoizolante cu sticlă LOW-E şi cu argon, care fac ca pierderea de căldură sa fie cu 50 % mai mică decât în cazul unui geam termoizolant obişnuit;
 • montajul ferestrelor de la mijlocul peretelui către interior
 • etanşarea riguroasă a tâmplăriei pe conturul ramelor atât la interior cât şi la exterior,
 • izolarea pereţilor (mai ales pe cei exteriori) folosind produse profesionale (vopsele, glet, tencuială) care au fost tratate cu soluţii anti-mucegai şi care permit circulaţia aerului, fiind impermeabile în acelaşi timp.
SC TEHNOPROFIL SERV SRL, Str. Unirii, Nr. 81, Orăştie, România. Tel. 0727.807.980